GĂLUȘTE UMPLUTE GERMKNÖDEL

173 VIZUALIZARI | 9 luni în urmă | Categorie: Aluaturi Desert
GĂLUȘTE UMPLUTE GERMKNÖDEL
10 Persoane
TIMP DE PREGĂTIRE: 120 minute
TIMP DE COACERE: 20 minute
DISTRIBUIE

INGREDIENTE

Pentru aluat:

250 ml lapte călduț
15 g zahăr
500 g făină
5 g sare
1 - ou
1 gălbenuș de ou
coaja rasă de la o lămâie
70 g unt topit

Pentru umplutură:

200 g magiun
rom (opțional)

Pentru servire:

100 g mac măcinat (sau nuci măcinate)
30 g zahăr pudră
70 g unt topit
sos de vanilie

MOD DE PREPARARE

Pregătirea aluatului: presară o linguriță de zahăr în laptele călduț și apoi sfărâmă drojdia deasupra. Omogenizează amestecul și lasă bolul deoparte pentru 5-10 minute.
Cerne făina într-un bol și amestec-o cu sarea și cu restul de zahăr. Adaugă apoi oul și gălbenușul de ou, toarnă laptele cu drojdie și coajă rasă de lămâie. Începe să frămânți până când aluatul devine ca o bilă, apoi adaugă untul moale și continuă framântarea până când aluatul devine compact, cu o suprafață netedă și lucioasă și nu se mai lipește de mâini sau de marginea bolului. Lasă aluatul la dospit la temperatura camerei timp de 35-40 minute, până își dublează volumul.
Presară un strat subțire de făină pe blatul de lucru și răstoarnă aluatul. Bate-l ușor pentru a scoate aerul și porționează-l în 10-12 bucăți egale, de formă rotundă, apoi acoperă-le cu folie alimentară și lasă-le la odihnă timp de 10 minute. Apoi fiecare bucată de aluat se aplatizează puțin, se pune câte o linguriță de magiun (amestecat cu rom, opțional) în mijlocul fiecăreia, iar marginile aluatului se ciupesc și se formează galustele.
Acoperă galustele și lasă-le la odihnă încă 15-20 minute.
În două oale mai mari, toarnă apă, astfel încât partea de jos a găluștelor să nu ajungă în apă. Deasupra fiecărei oale se pune un dispozitiv pentru gătit la abur sau se leagă strâns un prosop de bucătărie pe fiecare oală. Se lasă apa la fiert, apoi se reduce intensitatea focului la nivel mediu. Se așază găluștele în sitele sau pe prosoapele textile de pe vasele cu apă, la puțină distanță una de alta, se acoperă cu câte o oală mai mare și se coc la abur timp de 15-20 minute. Se ridică puțin oalele folosite ca și capac, pentru a lasă aburul să iasă, apoi galustele se mută pe un platou. Se stropesc imediat cu puțin unt topit, se presară cu zahăr pudră amestecat cu mac sau cu nuci și se servesc cu sos de vanilie.
Poftă bună!
Următoarea rețetă
>