PÂINE ARDELENEASCĂ CU CARTOFI, COAPTĂ PE FRUNZA DE VARZĂ

214 VIZUALIZARI | 2022-01-26 6:47:09 | Categorie: Pâine
PÂINE ARDELENEASCĂ CU CARTOFI, COAPTĂ PE FRUNZA DE VARZĂ
TIMP DE PREGĂTIRE: 870 minute
TIMP DE COACERE: 45 minute
DISTRIBUIE

INGREDIENTE

Pentru maia (pregătită cu o seară înainte)

130 ml apă
200 g făină pentru panificație

Pentru aluat:

500 g făină pentru pâine
2 lingurițe sare
2 buc cartofi mijlocii, fierți în coajă
250 ml apă
1 buc maiaua pregatită seara
1 lingură untură de gâscă
1 buc frunză mare de varză

MOD DE PREPARARE

Pregătește prima dată maiaua. Toarnă apa într-un bol, sfărâmă apoi drojdia, până ce aceasta se dizolvă. Apoi adaugă făina și amestecă bine, fără să frămânți aluatul. Acoperă bolul și lasă aluatul la dospit pentru o noapte, la temperatura camerei.
Cerne făina într-un bol și amestecă cu sarea. În mijloc adaugă cartofii fierți și răciți și rași pe răzătoare, toarnă apoi apa. În această compoziție, adaugă aluatul dospit cu o seară înainte, pe care îl rupi în bucățele, apoi adaugă untura, iar deasupra sfărâmă și presară drojdia. Începe să frămânți compoziția cu malaxorul sau cu mâinile. Dacă în a doua parte a frământării aluatul este prea tare, cu suprafața crăpată, mai adaugă puțină apă; dacă însă aluatul este lipicios, atunci mai adaugă puțină faină în compoziție.
Atunci când aluatul a devenit neted și plin de bule de aer, așază-l într-un bol uns cu un strat subțire de ulei sau presărat cu făină, acoperă-l și lasă-l la dospit la temperatura camerei, timp de 35-40 de minute.
Presară un strat subțire de făină pe blatul de lucru, apoi răstoarnă cu grijă aluatul dospit pe blat și frământă ușor. Apoi rotunjește aluatul, presărând puțină făină sub el, după care acoperă-l cu bolul în care a dospit și mai lasă-l la odihnă timp de 15 minute. Între timp tapetează un coș împletit sau un coș pentru dospire cu un șervet de bucătărie curat și presară-l cu făina.
Întoarce cu grijă aluatul dospit, prelucrează-l într-o formă rotundă și așază-l în coșul tapetat, cu capul în jos. Presară apoi un strat subțire de faină și acoperă-l cu marginile rămase în exterior ale prosopului de bucătărie.
Lasă aluatul la dospit timp de 60 minute, până își dublează volumul. Aluatul este bine dospit atunci cand suprafața acestuia este ușor crăpată.
În același timp cu dospirea aluatului, pregătește o frunză mare de varză, pe care o speli și o usuci bine. Încălzește cuptorul la 230°C, în care vei introduce fie o piatră de copt, fie 2 țigle netede.
Pregătește o lopată pentru pizza sau o planșă subțire de lemn, pe care presari un strat subțire de făină, apoi întinde frunza de varză și apoi așază cu grijă aluatul dospit. Crestează aluatul cu un cuțit.
Cu ajutorul lopeții, asază aluatul pe piatra de copt sau pe țiglele încinse. Interiorul cuptorului se pulverizează bine cu apă, după care se închide ușa cuptorului.
Coace pâinea în cuptor timp de 45 de minute, apoi oprește-l și mai lasă pâinea în cuptor timp de 5 minute, cu ușa cuptorului rămasă întredeschisă. Apoi îndepărtează frunza de varză și așază pâinea pe un grătar ca să se răcească. Poftă bună!
Următoarea rețetă
>