PÂINE KNACKEBROD

271 VIZUALIZARI | 2022-01-27 2:00:49 | Categorie: Aluaturi Pâine Rețete Post
PÂINE KNACKEBROD
TIMP DE PREGĂTIRE: 90 minute
TIMP DE COACERE: 30 minute
DISTRIBUIE

INGREDIENTE

200 ml apă
3 linguri apă călduță
1 linguriță zahăr brun
200 g făină integrală de secară
100 g făină de secară albă
1 linguriță sare

MOD DE PREPARARE

Presară zahărul în 200ml de apă călduță și sfărâmă drojdia, apoi omogenizează bine. Amestecă într-un bol cele două tipuri de făinuri și sarea. Formează o adâncitură în mijlocul făinii și toarnă compoziția cu drojdie, apoi începe să frămânți. Aluatul este gata dacă devine lipicios, dar poate fi modelat. Daca este necesar, mai adaugă treptat 3 linguri de apă.
Acoperă bolul și lasă aluatul la dospit timp de 1 oră la temperatura camerei, până îi crește volumul. Alternativ, poți lăsa aluatul și la frigider până a doua zi.
Întinde pe blatul de bucătărie o hârtie de copt, presară făina de secară și pune în mijloc aluatul. Modelează-l în formă dreptunghiulară, apoi presară-l și pe deasupra cu făină și întinde-l până obții un dreptunghi de aproximativ 37x33 cm. Dacă aluatul este prea lipicios, presară cu făină sucitorul sau întinde hârtie de copt și peste aluat (pe care o îndepărtezi după ce obții dimensiunea corectă). Taie drept marginile aluatului.
Cu ajutorul hârtiei de copt, transferă aluatul în tavă. Cu muchia unui cuțit sau cu o racletă pentru aluat împarte bucata de aluat în dreptunghiuri egale, cu grijă, astfel încât cuțitul să nu fie tras, ci apăsat pe aluat.
Aluatul astfel porționat se lasă întreg, nu se desparte în bucăți, și se înțeapă cu o furculiță din loc în loc. Se lasă în continuare la dospit până se încălzește cuptorul la 200°C.
Apoi pulverizează aluatul cu apă și lasă-l la copt în cuptor timp de 20 de minute. Lasă pâinea în tavă până se răcește, apoi desparte-o în bucăți. Poți păstra pâinea coaptă câteva zile într-o cutie etanșă. Dacă aceasta nu mai este destul de crocantă, o poți coace pentru câteva minute in cuptorul preîncalzit.
Sfat: poți adăuga diferite condimente sau semințe în aluatul de bază, pentru a obține arome și texturi diferite (condimente: chimen, coriandru, chimion, anason sau semințe: susan, in, floarea soarelui, dovleac). Condimentele se amestecă cu făina, iar semințele se prăjesc mai întai într-o tigaie uscată, se răcesc și se adaugă în aluat doar la sfârșitul frământării. Poftă bună!
Următoarea rețetă
>