LIPII PIDE

244 VIZUALIZARI | 10 luni în urmă | Categorie: Aluaturi
LIPII PIDE
8 Persoane
TIMP DE PREGĂTIRE: 120 minute
TIMP DE COACERE: 60 minute
DISTRIBUIE

INGREDIENTE

Pentru aluat:

500 g făină superioară
2 lingurițe sare
150 g iaurt
200 ml apă
3 linguri ulei

Pentru umplutură:

1 buc ceapă galbenă
2 linguri ulei de măsline
1 buc cățel de usturoi
2-3 roșii proaspete (sau 1 conservă de roșii decojite)
1 lingură piure de roșii
1 legătură frunze de pătrunjel
300 g carne tocată (miel, vită, porc)
sare
piper
chimen măcinat
chilli măcinat (opțional)

Pentru glazură:

½ legătură de frunze de coriandru
200 g brânză mozzarella
8 buc ouă + 1 buc ou pentru ungere
semințe de chimen negru

MOD DE PREPARARE

Pregătește umplutură: taie mărunt ceapa și călește-o în ulei de măsline. Adaugă apoi usturoiul răzuit și călește-l împreună cu ceapa timp de câteva minute.
Între timp pregătește cubulețele de roșii: toarnă apă fierbinte peste roșii, lasă-le în apă 1-2 minute, după care aruncă apa fierbinte și toarnă apă rece peste roșii. Astfel, roșiile se curață ușor de coajă. Taie roșiile cubulețe.
Toacă frunzele de pătrunjel și coriandrul.
Adaugă carnea tocată peste ceapa călită și continuă să prăjești umplutura la flacăra mare, amestecând până când se deschide la culoare. Se asezonează cu sare, piper, se presară cu chimen și chilli măcinat, se adaugă apoi roșiile cubulețe sau cele din conservă.
Se amestecă toate ingredientele din compoziție până la omogenizare, apoi se adaugă și piureul de roșii. Se reduce intensitatea focului și, amestecând periodic, se pregătește umplutura până capătă o consistentă moale și densă. La final se adaugă jumătate din cantitatea de pătrunjel și se ia vasul de pe foc.
Lasă compoziția preparată la răcit.
Pregătește aluatul: cerne făină într-un bol și amestec-o cu sare. Se face apoi o adâncitură in mijloc, se toarnă iaurtul, apa și uleiul, se sfărâma și se presară drojdia deasupra.
Aluatul se frământă ușor până devine elastic, dar nelipicios. Când aluatul nu se mai lipește de mâini sau de marginea bolului, se transferă într-un alt bol, se acoperă apoi cu folie alimentară și se lasă la dospit timp de 30-35 minute, la temperatura camerei.
Presară un strat subțire de făînă pe blatul de lucru și apoi răstoarnă aluatul. Porționează-l în 8 părți egale, apoi modelează-le in formă rotundă. Acoperă bilele de aluat cu folie alimentară și lasă-le la odihnă timp de 10 minute.
Intre timp, pregătește 2 tăvi mari și tapetează-le cu hârtie de copt, apoi încălzește cuptorul la o temperatură de 200°C.
Întinde bilele de aluat, rând pe rând, în forme ovale de circa 30 cm lungime. În mijlocul fiecărei forme ovale, pune 2 linguri de umplutură și lasă câte 1 cm de aluat gol, de jur împrejur, la marginea formei de aluat. Îndoaie peste umplutură cele 2 laturi lungi ale aluatului și apoi unește capetele.
Așază bărcutele în tava tapetată cu hârtie de copt (poți pune 4 bărcuțe într-o tavă), iar în mijlocul fiecărei bărcuțe presară puțină mozzarella rasă. Unge marginile aluatului cu oul bătut și presară apoi semințe de chimen.
Pune tava în cuptorul încins și lasă bărcutele la copt până când brânza se topește peste umplutură, iar marginea aluatului începe să se rumeneasca puțin.
Opțional, după ce lipiile pide sunt rumenite, se scoate tava din cuptor și se spage câte 1 ou în mijlocul fiecărei bărcuțe. Lipiile se coc mai departe până când albușul de ou capătă un aspect gelatinos.
Se servesc presărate cu restul de pătrunjel și coriandru ca décor, după preferință. Poftă bună!
Următoarea rețetă
>