LIPII PITĂ CU BUZUNAR

281 VIZUALIZARI | 8 luni în urmă | Categorie: Alte aluaturi Rețete Post
LIPII PITĂ CU BUZUNAR
8 Persoane
TIMP DE PREGĂTIRE: 60 minute
TIMP DE COACERE: 30 minute
DISTRIBUIE

INGREDIENTE

Pentru aluat:

300 ml apă călduță
1 linguriță zahăr
500 g făină albă de grău (tip 480)
2 lingurițe sare
2 linguri ulei

MOD DE PREPARARE

Presară zahărul în apă, sfarâmă deasupra drojdia, apoi amestecă și așteaptă până compoziția începe să crească.
Cerne făina într-un bol și amestec-o cu sare, apoi toarnă în mijloc apa, amestecul de drojdie și uleiul. Începe să frămânți până când suprafața aluatului devine netedă și lucioasă, lasă aluatul la dospit timp de 30-35 minute.
Răstoarnă aluatul pe blatul de lucru presărat cu puțină făină și porționează-l în 8 părți egale, apoi modelează-le în formă rotundă. Lasă bilele de aluat la odihnă 10-15 minute.
Întinde fiecare bilă de aluat cu sucitorul, de 2-3 ori, dinspre mijloc spre exterior, apoi rotește cercul de aluat cu circa 30 grade în sensul acelor de ceasornic. Întinde-l din nou în aceeași direcție și rotește-l din nou. Fiecare cerc de aluat se întinde și se rotește până când aluatul capătă o formă de cerc cu o grosime de 3mm.
Acoperă cercurile de aluat cu un prosop și lasă-le la odihnă.
Încinge cuptorul la o temperatură de 220°C. Pitele se pot coace și pe o plită, dar este preferabil să le coci în cuptor, într-o tavă încăpătoare, rând pe rând câte 2-3 bucăți deodată, distanțate una față de cealaltă. De la căldura cuptorului lipiile se vor umflă și vor forma un “buzunar”.
După ce pitele s-au umflat, mai lasă-le în cuptorul încins încă 1-2 minute, până când încep să rumenească pe margini și să capete o culoare galben deschis. Scoate cu grijă pitele din cuptor cu ajutorul unei spatule și înțeapă în mijloc fiecare pită cu o scobitoare, apăsând atent ca să iasă aerul fierbinte, dar nu până la capăt.
După coacere, așază pitele una peste altă și lasă-le să se răcească pe un grătar.
Înainte de servire, taie fiecare lipie pită în jumătate și servește-le cu orice umplutură, sărată sau dulce, după preferință. Poți umple buzunarul lipiilor pită cu carne de pui, vită sau porc, legume la grătar, salată de varză, cașcaval, mozzarella, salam sau umpluturi dulci precum gem, dulceață sau nutella.
Poftă bună!
Următoarea rețetă
>