COZONAC SPANIOL ROSCON DE REYES

90 VIZUALIZARI | 7 luni în urmă | Categorie: Aluaturi Desert
COZONAC SPANIOL ROSCON DE REYES
7 Persoane
TIMP DE PREGĂTIRE: 150 minute
TIMP DE COACERE: 40 minute
DISTRIBUIE

INGREDIENTE

Pentru aluat:

150 ml lapte
3 linguri zahăr
400 g făină albă de grâu 000
1 linguriță sare
1 - ou
1 - gălbenuș de ou
coaja rasă de la o lămâie
1 linguriță esență de portocale
1 lingură rom
50 g unt la temperatura camerei

Pentru decor:

1 - ou
portocale și lămâi confiate
zahăr decorativ
fulgi de migdale (opțional)

MOD DE PREPARARE

Amestecă o linguriță de zahăr în 100 ml de lapte călduț și sfarâmă drojdia proaspătă, apoi mixează până la omogenizare. Presară deasupra o lingură de făină și lasă compoziția deoparte pentru 15 minute.
Cerne restul cantității de făină într-un bol, adaugă sarea și restul de zahăr. În mijloc, adaugă oul și gălbenușul de ou, coaja rasă de lămâie, toarnă esența de portocale, romul, restul cantității de lapte și drojdia activată.
Frământă până când aluatul devine ca o bilă, adaugă untul la temperatura camerei și continuă să frămânți până când obții un aluat compact, destul de tare. Transferă aluatul într-un bol presărat cu puțină făină sau uns cu ulei și lasă-l la dospit circa 45 minute, la temperatura camerei, până își dublează volumul.
Presară un strat subțire de făină pe blatul de lucru și răstoarnă aluatul dospit. Modelează-l în forma rotundă și mai lasă-l la odihnă încă 15-20 minute, la temperatura camerei.
Pregătește o tavă mare tapetată cu hârtie de copt.
În mijlocul aluatului se face o gaură, se lărgește cu mâinile și se modelează în formă de inel.
Aluatul se transferă pe hârtia de copt, se acoperă cu folie alimentară și se lasă la dospit 30-40 minute, până își dublează volumul.
Încălzește cuptorul la o temperatură de 180°C.
Unge aluatul dospit cu ou bătut, presară portocalele și lămâile confiate și zahărul decorativ. Opțional poți presăra și fulgi de migdale.
Pune cozonacul în cuptorul încins și coace-l timp de 35-40 minute, până capătă o culoare brun-aurie.
Scoate cozonacul pe un grătar și lasă-l să se răcească.
În funcție de preferințe, poți servi cozonacul simplu sau tăiat pe jumătate transversal și umplut cu frișcă bătută.
Poftă bună!
Următoarea rețetă
>