Cozonac Bucovinean

494 VIZUALIZARI | 2 luni în urmă | Categorie: Aluaturi Desert
Cozonac Bucovinean
45 Persoane
TIMP DE PREGĂTIRE: 90 minute
TIMP DE COACERE: 60 minute
DISTRIBUIE

INGREDIENTE

Din cantitățile de mai jos se vor obtine 3 cozonaci mari (tavă de 30 cm) sau 4 mai mici

Pentru aluat:

2 kg făină
1 l lapte gras
500 g zahăr
350 g unt 80% grăsime
150 g stafide macerate în rom
10 buc gălbenușuri
coaja de la 4 lămâi
20 g sare

Pentru umplutură:

800 g nucă măcinată
14 buc albușuri
400 g zahăr
500 g rahat
200 ml esență de rom

Pentru uns:

4 buc gălbenușuri
1 lingură miere
30 ml ulei de măsline

MOD DE PREPARARE

Scoate toate ingredientele din frigider/cămară și începe prepararea cozonacului când acestea au ajuns la temperatura camerei. Pornește cuptorul la temperatura la 190°C (dacă e electric) sau 210°C (dacă e pe gaz).
IMPORTANT: pe tot parcursul etapelor/paşilor în încăpere trebuie să fie cald. Nu trebuie să deschizi fereastra.
Topește untul şi lasă-l deoparte. Cerne făina de două ori. Separă albuşurile de gălbenuşuri. Presară sarea deasupra gălbenuşurilor. Încălzește laptele (cât să poți ţine degetul în el fără să te frigă). Într-un bol mic amestecă drojdia proaspătă cu 50g zahăr (din cele 500g) până se lichefiază. Adaugă ¾ din laptele călduţ peste drojdia lichefiată.
Trebuie să faci o gropiţă în mijlocul făinii în care să adaugi laptele amestecat cu drojdia. Pudrează cu puţină făină (1 lingură) de pe margine. Acoperă vasul cu un prosop curat şi lasă maiaua să crească cel puţin 30 min.
Gălbenuşurile se amestecă spumă cu zahărul. Apoi, adaugă coaja rasă de lămâie, vanilia, stafidele macerate în rom şi laptele calduţ rămas (250 ml). Se amestecă până devine o pastă omogenă.
Adaugă compoziţia pregatita anterior în maiaua crescută. Începe să frămânți aluatul (minim 15 minute) adăugând puţin câte puţin din untul topit. Acoperă din nou vasul cu un prosop şi lasă aluatul să crească (până îşi dublează volumul).
Tapeteză tăvile cu hârtie pergament sau cu ulei şi făină. Albuşurile se bat spumă. Adaugă zahărul şi continuă să mixezi cel puţin 15 minute. Apoi, adaugă nuca, esenţa de rom şi cacaoa. Împarte compoziţia în şase.
Frământă aluatul crescut încă 5 minute şi împarte-l în şase. Important: chiar dacă aluatul e lipicios, nu mai adăuga făină, ci mai degrabă puţin ulei.
Întinde fiecare bucată de aluat cu făcăleţul sau cu mâna (aprox. 2 cm grosime). De data aceasta întinde cu mâna unsă cu ulei. Peste foaia de aluat, întinde o parte din nuca şi rahatul tăiat cubuleţe (cam de 1 cm pătrat). Rulează şi las-o deoparte. Continuă la fel şi cu celelalte cinci bucati de aluat. Apoi, împletește câte două rulouri şi pune-le în tavă.
După ce ai aşezat toţi cozonacii în tăvi, lasă-i 10 minute să crească. În tot acest timp, amestecă cu o pensulă ingredientele pentru uns (gălbenuşurile, mierea si uleiul). Apoi, unge cozonacii şi lasă-i la cuptor pentru 60 minute.
Poftă bună!
Următoarea rețetă
>