Ce este drojdia?

669 VIZUALIZĂRI

Ești gata să afli totul despre drojdie? Drojdia este un produs la care nu putem renunța, deoarece este parte din multe produse de panificație pe care le consumăm. Cu toate acestea, ce știm despre ea? Iată informații interesante despre drojdie.

 

Ce este drojdia?

Drojdia este numele generic al unui microorganism găsit în natură. Nu te lăsa însă păcălit de această denumire! Drojdia este un microorganism foarte util, folosit în alimente. Există drojdii aproape peste tot în natură: în grâu, în năut și leguminoase similare, în struguri și chiar în coaja de măr. Ce este drojdia? O putem considera un mic ajutor magic. Avem nevoie de ea pentru a face minuni în bucătărie! În acest fel, ne oferă gusturi minunate și tot ea creează acel miros unic din patiserii.

Unde se folosește drojdia?

Când spunem drojdie, mulți dintre noi se gândesc doar la produse de panificație și brutărie, iaurt și produse lactate. Microorganismele care transformă laptele în iaurt sau kefir sunt bacterii acide lactice, nu drojdii. Acestea îl îngroașă și îl fac acrișor.

Ce este drojdia pentru pâine?

Drojdia este un organism unicelular invizibil pentru ochi și detectabil numai la microscop. Denumirea sa științifică este Saccharomyces cerevisiae. Acesta este un grup de microorganisme care dă gust pâinilor, le ajută să crească și le fac mai ușor de digerat. Fără acest microorganism, toate acestea nu ar fi posibile. De aceea, drojdia ocupă un loc important în orice bucătărie.

Cum crește aluatul?

Mulți învațăm rețete de la familii sau cunoștințe, uneori căutăm și în cărți sau pe internet. Câteodată acționăm după gust și după ochi. De fapt, fiecare bucătărie este un laborator, iar fiecare om care intră în bucătărie este un bucătar. Multe procese care au loc în bucătărie au o bază științifică, iar unul dintre acestea este procesul de fermentare. Fermentarea este definiția științifică a creșterii aluatului. Drojdia, care se adăugă amestecului pentru aluat, uscată sau proaspătă, consumă zahărul din aluat, asigurând formarea de gaze și creșterea aluatului.

Care sunt tipurile de drojdie?

Există multe tipuri de drojdie, fiecare având proprietăți și utilizări diferite.

Drojdia proaspătă

Drojdia proaspătă este prima despre care vom vorbi. Cea mai folosită cântărește 25 grame și are formă de cub. Datorită conținutului de apă, drojdiile sunt vii, motiv pentru care trebuie depozitate în frigider, într-un mediu rece (4°C). Drojdia proaspătă în formă de cub este fragilă și sfărîmicioasă, astfel că poate fi adăugată cu ușurință în aluat. După deschiderea pachetului, poate fi utilizată direct, fără a fi dizolvată. Dacă nu folosești întregul pachet, este important să îl închizi bine și să-l păstrezi în frigider, blocând orice contact al drojdiei cu aerul. În caz contrar, vei simți un miros diferit, iar aceasta va avea o altă culoare.

Drojdia uscată

Unul dintre cele mai întâlnite tipuri de drojdie pentru acasă este cea uscată. Aceasta se obține prin uscarea drojdiei cu ajutorul unor tehnici speciale și se găsește sub formă de granule. Este foarte ușor să folosești drojdia uscată. Granulele trebuie puse în contact cu apă sau lapte și lăsate să se dizolve. Temperatura apei sau a laptelui folosit este foarte importantă. Utilizarea lichidelor foarte fierbinți sau foarte reci nu este benefică pentru drojdie. Drojdia uscată trebuie depozitată într-un mediu rece și uscat, precum un dulap din bucătărie. În acest fel, o poți folosi pentru mult timp.

Drojdia uscată instant

Să aruncăm o privire la drojdia uscată instant, care are o structură asemănătoare cu cea a drojdiei uscate. Comparativ cu aceasta, drojdia uscată instant este compusă din granule fine și are o durată diferită de păstrare. De asemenea, este ușor de găsit pe multe piețe alimentare. Față de drojdia uscată, drojdia uscată instant diferă prin proprietățile structurale și durata mai mare de depozitare. De asemenea, diferă și modul de utilizare. Deoarece drojdia uscată instant este mai fină, aceasta poate fi adăugată direct în aluat și amestecată cu făina. Aceasta este ușor solubilă în timpul frământării și nu necesită contact cu apa înainte. Pe parcurs, apa sau laptele pe care le adaugi aluatului nu trebuie să fie nici prea calde, nici prea reci.

Drojdia acră

Să aruncăm o privire la aluatul acru care a revenit în viețile noastre. Această metodă folosită pentru producerea pâinii de-a lungul timpului a fost uitată odată cu apariția producției industriale. Totuși, aceasta a revenit în bucătării în ultima vreme, reamintindu-ne de gustul pâinilor aromate pregătite de bunicile noastre la sate ani de zile.

Rețete cu drojdie

După ce descoperi principiile de bază ale drojdiei, e timpul să le pui în practică. Am adunat rețete delicioase pe care le poți pregăti cu diferite tipuri de drojdie. Nu uita: folosirea drojdiei potrivite te ajută să obții gustul dorit.