CIABATTA CU ULEI DE MĂSLINE

131 VIZUALIZARI | 8 luni în urmă | Categorie: Aluaturi Pâine Rețete Post
CIABATTA CU ULEI DE MĂSLINE
8 Persoane
TIMP DE PREGĂTIRE: 750 minute
TIMP DE COACERE: 35 minute
DISTRIBUIE

INGREDIENTE

Pentru maia:

125 ml apă
150 g făină albă de grâu 650

Pentru aluat:

200 ml apă
maiaua preparată cu o seară înainte
300 g făină albă de grâu 650
5 g sare
25 ml ulei de măsline

MOD DE PREPARARE

Pregătește maiaua cu o seara înaintea coacerii pâinii. Într-un bol, toarnă apă călduță și presară drojdia uscată. Adaugă faina și frământă bine, acoperă bolul și lasă compoziția timp de 10-12 ore pe blatul de bucătărie, la temperatura camerei.
Pregătirea aluatului: în ziua următoare, tornă apa în bolul malaxorului, presară drojdia și mixează.
Adaugă apoi maiaua și amestecă bine cu o spatulă. Cerne făina în bol și presară sarea, apoi mixează până la omogenizare. Acoperă bolul și lasă aluatul la odihnă timp de 15-20 minute.
Frământă aluatul cu malaxorul la viteză medie. Aluatul este foarte umed și lipicios la început, se vă lipi de marginea bolului. Continuă să îl mixezi timp de 18-20 minute, până acesta va deveni moale și lucios. Spre finalul frământării, adaugă uleiul de măsline în fir subțire și continuă frământarea până la încorporarea totală a acestuia. La finalul frământării, lasă aluatul la dospit timp de 1 ora, la temperatura camerei.
Așază aluatul dospit pe blatul de lucru și pliază-l de mai multe ori: ridica ușor marginea de sus a aluatului, întinde-l puțin cu mâinile, pliază-l din nou pe partea superioară, apoi continua plierea pe partea inferioară a aluatului. Repetă plierea apoi, atât din partea dreapta, cât și din partea stângă. În final, întoarce aluatul, acoperă-l și lasă-l la odihnă.
După alte 30 minute, repetă procesul de pliere, acoperă din nou aluatul și lasă-l la odihnă încă 30 minute.
Atunci când aluatul și-a triplat volumul, răstoarnă-l pe blatul de lucru presărat cu un strat gros de făină, apoi presară făină din plin și deasupra bucății de aluat. Presează ușor aluatul cu mâinile pentru a scoate din el bulele de aer.
Taie aluatul în jumătate, pe lungime, apoi pliază ambele părți în trei, ca pe o scrisoare.
Pe blatul de lucru presărat cu făină, întoarce fiecare bucată de aluat cu partea pliată în jos, presară făină și deasupra, acoperă bucățile de aluat și lăsă-le la dospit 30 minute.
Încălzește cuptorul la 230°C. Pune o tava la încins în cuptor și așază un vas metalic mai mic pe nivelul de jos al cuptorului.
Pune bucățile de aluat dospit în tava încinsă și toarnă 100 ml apă fierbinte în vasul metalic din cuptor.
Coace pâinile Ciabatta timp de aprox. 35 minute, până coaja capătă o culoare brun-aurie. În ultimele 10-15 minute de coacere, scoate vasul metalic din cuptor.
Atunci când pâinile s-au copt, oprește cuptorul, lasă ușa acestuia întredeschisă și mai lasă pâinile în cuptor timp de 5 minute.
Scoate pâinile Ciabatta la răcit pe un grătar.
Poftă bună!
Următoarea rețetă
>