COZONAC CU NUCĂ – REȚETA PENTRU 4 BUCĂȚI

188 VIZUALIZARI | 2021-12-13 6:20:18 | Categorie: Aluaturi Desert Rețete video
COZONAC CU NUCĂ – REȚETA PENTRU 4 BUCĂȚI
10 Persoane
TIMP DE PREGĂTIRE: 120 minute
TIMP DE COACERE: 50 minute
DISTRIBUIE

INGREDIENTE

Pentru aluat:

1 kg făină
2 - ouă
5 - gălbenușuri
15 g sare
270 g zahăr
450 ml lapte
1 - coaja rasă de la o lămâie
1 - coaja rasă de la o lămâie
250 ml ulei

Pentru umplutură:

2 - ouă
350 ml lapte
250 g zahăr
20 ml esență de rom
350 g miez de nucă

MOD DE PREPARARE

Într-un bol încăpător se adaugă 1 kg de făină, 15g drojdie uscată pentru cozonac Pakmaya, 450ml lapte rece, 270g zahăr, 2 ouă întregi, 5 gălbenușuri, sarea, coajă rasă de citrice și se frământă până când aluatul devine elastic și atunci când este întins se creează o membrană semitransparentă fără să se rupă.
După aproximativ 30 de minute de frământat cu mâna sau 10 minute la robot, se adaugă uleiul treptat. Aluatul rezultat se lasă la dospit într o încăpere încălzită până își dublează volumul (min 30 minute).
Într-o cratiță se încălzește laptele, zahărul, ouăle, esență de rom, pudra de cacao Pakmaya și nuca. Se amestecă și se fierbe la foc mic până se îngroașă. Compoziția rezultată se pune la frigider.
După ce a dospit, aluatul se împarte în 4 bucăți. Fiecare bucată reprezintă un cozonac, această fiind împărțită în 2. Cele 2 jumătăți se întind în strat subțire, sub formă de dreptunghi. Se adaugă 150g de compoziție pe fiecare și se întinde uniform, lăsând 2 cm din latura superioară fără umplutură pentru a sigila rola de aluat. Se împletesc cele 2 role și se adaugă în tavă pregătită în prealabil cu hârtie de copt.
Se lasă la dospit într-un loc încălzit aproximativ 30 de minute sau până iese ușor din tavă (tava folosită are 23cm lungime/11cm lățime).
După ce a dospit, se unge cu ou și se bagă în cuptorul preîncălzit la 150°C timp de 45-50 de minute sau până când este gata. Cozonacul este gata când e bine rumenit şi ferm la atingere.
Poftă bună!
Următoarea rețetă
>