COZONAC DE POST – 4 COZONACI MICI SAU 3 MAI MARI

316 VIZUALIZARI | 2021-11-29 6:27:15 | Categorie: Aluaturi Desert Rețete Post
COZONAC DE POST – 4 COZONACI MICI SAU 3 MAI MARI
TIMP DE PREGĂTIRE: 90 minute
TIMP DE COACERE: 60 minute
DISTRIBUIE

INGREDIENTE

Pentru aluat:

1 kg făină pentru cozonac (000)
100 g margarină la temperatura camerei
100 ml ulei
450 ml apă, lapte de migdale (sau alt lapte vegetal) sau suc de portocale
250 g zahăr tos
1 lingură coaja rasă de la o lămâie
2 lingurițe sare
1 vârf de cuțit praf de scorțișoară
1 vârf de cuțit pudră de cuișoare
1 linguriță coajă de portocală rasă
1 linguriță rom
1 lingură pudra de turmeric (șofranel) pentru culoare*
*dacă se folosește suc de portocale în loc de apă nu mai este nevoie de șofranel

Pentru umplutură:

500 g nucă măcinată
200 g zahăr
50 g cacao
esență de rom sau vanilie după preferință
200 ml apă călduță sau lapte vegetal
opțional rahat, stafide

MOD DE PREPARARE

Plămada: Dizolvă drojdia în 2 cești de apă călduță. Adaugă o ceașcă de zahăr și 2 cești de făină. Amestecă bine, până la omogenizare, apoi lasă-l la odihnă 15 minute.
Aluatul: În restul de apă călduță dizolvă zahărul rămas și amestecă-l cu scorțișoara, cuișoarele, sofranelul, romul, coaja de lămâie și portocală, zahărul vanilinat și sarea. Pune într-un bol făina rămasă și adaugă, pentru framantarea finală, toate ingredientele pregătite în prealabil și margarina temperată. Frământă energic timp de circa 30 minute, timp in care mai adaugi câte puțin ulei. Aluatul este gata frământat atunci când nu se mai lipește de mâini/brațul mixerului, iar suprafața acestuia este netedă. Acoperă-l cu un prosop curat și lasă-l să crească la loc călduț până își dublează volumul.
Umplutura: Se face un amestec omogen din nuca, zahăr, cacao, apă (lapte) și arome.
Modelare: Împarte aluatul în 6 sau 8 bucăți egale (în funcție de dimensiunea tăvilor). Întinde fiecare bucată de aluat în formă de dreptunghi și întinde umplutura. Peste umplutură pune stafide și/sau rahat, după care rulează foile de aluat. Împletește câte două bucăți rulate și pune apoi cozonacul în tavă tapetata cu hârtie de copt, la dospit timp de 20-30 min. Preincalzeste cuptorul la 180°C. Unge suprafața cozonacului cu ulei sau apă cu zahăr. Coace în cuptor preîncălzit pentru aproximativ 50-60 minute, la o temperatura de 180°C.
Poftă bună!
Următoarea rețetă
>