KURTOSKALACS

203 VIZUALIZARI | 7 luni în urmă | Categorie: Aluaturi Desert
KURTOSKALACS
5 Persoane
TIMP DE PREGĂTIRE: 90 minute
TIMP DE COACERE: 40 minute
DISTRIBUIE

INGREDIENTE

300 g zahăr tos
500 g făină albă de grău (tip 480)
1 linguriță sare
2 linguri zahăr
300 ml lapte
3 linguri ulei
1 - ou
coaja rasă de la o lămâie
100 g unt topit

MOD DE PREPARARE

Acest tip de cozonac se coace pe cărbuni. Pregătește cărbunii încinși : întinde-i în strat uniform în cuptorul din curte sau grădină, aprinde-i și așteaptă să se facă jarul fierbinte.
Cerne făina într-un bol, adaugă sarea și 2 linguri de zahăr. În mijlocul făinii, toarnă laptele și uleiul, sparge oul, rade coaja de lămâie și apoi sfărâmă și presară deasupra drojdia proaspătă.
Frământă până când obții un aluat mai moale, dar nelipicios, care se frământă ușor. Transferă aluatul într-un bol uns cu ulei, acoperă-l și lasă-l la dospit circa 45 minute, la temperatura camerei, până își dublează volumul.
Presară un strat subțire de făină pe blatul de lucru și răstoarnă aluatul dospit. Se aplatizează bila de aluat cu mâinile, până se obține o grosime a foii de aluat de un deget, apoi se taie cu un cuțit în fâșii de circa 1-1,5 cm lățime.
Se unge cu unt topit lemnul cilindric pe care se va coace aluatul, apoi se așază pe el în spirală atâtea fâșii de aluat, câte încap, apoi se rostogolește cilindrul de lemn pe blat, până dispar spațiile dintre fâșiile de aluat. Se unge aluatul cu unt topit.
Numărul cozonacilor pe care îi vei obține depinde de dimensiunea cilindrului de lemn pe care vei înfășura aluatul și de cantitatea de aluat înfășurată pe fiecare cilindru.
Într-o tavă se pune zahărul tos mixat cu zahărul vanilinat și se rostogolește cilindrul de aluat în acest amestec.
Cozonacul se coace deasupra jarului, rotind sulul de lemn în continuu, până acesta capătă o culoare brun-aurie și devine crocant. Apoi se rostogolește în zahărul amestecat cu scorțișoară sau nucă măcinată, fulgi de cocoș, după preferință.
Se scoate cozonacul de pe cilindrul de lemn și se așază pe un grătar în poziție verticală pentru ca aburii din interior să poată ieși.
Cozonacul Kurtoskalacs se servește proaspăt, după ce s-a răcit.
Poftă bună!