PÂINE BOULE

88 VIZUALIZARI | 12 luni în urmă | Categorie: Aluaturi Pâine Rețete Post
PÂINE BOULE
TIMP DE PREGĂTIRE: 930 minute
TIMP DE COACERE: 45 minute
DISTRIBUIE

INGREDIENTE

Pentru maia:

200 ml apă
40 g starter
150 g făină pentru panificație
50 g făină integrală de grâu

Pentru aluat:

300 g făină pentru pâine
150 ml apă
maiaua preparată
2 lingurițe sare

MOD DE PREPARARE

Pentru starter, vei avea nevoie de 500g suc natural de struguri și 650g de făină. Într-un bol, amestecă făina și sucul de struguri până la formarea unui aluat omogen și lasă-l la odihnă timp de 4 ore. Din starter, folosește 40g pentru a prepara maiaua.
Prepară maiaua cu o seară înainte de coacerea pâinii.
Într-un bol, toarnă apă, apoi adaugă starterul și amestecă bine. Cerne cele două tipuri de făină în bol și apoi frământă bine. Acoperă bolul cu un șervet de bucătărie și lasă maiaua timp de 10-12 ore pe blatul de bucătărie, la temperatura camerei.
Pregătește aluatul de pâine : cerne făina într-un bol, apoi adaugă apa, maiaua gata preparată și drojdia. Mixează-le până când făina se umezește.
Acoperă bolul cu folie alimentară și lasă aluatul la odihnă timp de 20 minute. Apoi frământă-l la viteză redusă timp de 5 minute, după care adaugă sarea și continuă să frămânți încă 5 minute, până când aceasta s-a dizolvat complet. La final, aluatul va fi puțin moale și lipicios, dar elastic.
Unge cu ulei o oală cu capac, așază în ea aluatul, apoi acoperă-l și lasă-l la dospit timp de 50 de minute la temperatura camerei.
Scoate aluatul dospit din oală, pliază-l în 3 părți, pune din nou capacul peste oală și lasă-l la dospit încă 30 de minute. Apoi se repetă plierea și se lasă la dospit alte 30 de minute.
Presară un strat subțire de făină pe blatul de bucătărie sau pe un fund de lemn, răstoarnă cu grijă aluatul dospit și modelează-l în formă rotundă.
Într-un vas pentru dospire, presară făină în strat suficient și apoi așază bucata de aluat. Acoperă vasul cu un prosop de bucătărie și lasă-l la dospit încă aproximativ 1 ora, până își dublează volumul.
În cuptorul preîncălzit la 230°C, încălzește o cratiță de fontă cu volum de cel puțin 5 litri.
Așază aluatul în cratiță și crestează-l la suprafață în formă de grilaj.
Coace pâinea în cuptor timp de 45-50 de minute, până va căpăta o culoare brun-aurie.
La sfârșitul timpului de coacere, verifică dacă pâinea e coaptă bine, bătând-o pe partea inferioară. Dacă sună a gol, poți opri cuptorul, pune pâinea din nou în cuptor timp de 5 minute, cu ușa cuptorului întredeschisă.
După ce pâinea s-a copt, așaz-o pe un grătar sau blat de lemn și las-o să se răcească.
Poftă bună!
Următoarea rețetă
>