PÂINE ÎMPLETITĂ EVREIASCA CHALLAH

178 VIZUALIZARI | 10 luni în urmă | Categorie: Alte aluaturi
PÂINE ÎMPLETITĂ EVREIASCA CHALLAH
10 Persoane
TIMP DE PREGĂTIRE: 150 minute
TIMP DE COACERE: 45 minute
DISTRIBUIE

INGREDIENTE

Pentru aluat:

1 buc cartof mediu
500 g făină superioară
10 g sare
30 g zahăr
2 - ouă
1 - gălbenuș de ou
30 g ulei
150-200 ml apă (apa în care au fiert cartofii, plus extra apa)

Pentru glazură:

1 - albuș de ou
susan sau mac

MOD DE PREPARARE

Curăță cartoful și taie-l cubulețe, apoi pune-l la fiert. Strecoară apoi și păstrează apa în care a fiert, completând cu apă până la 200ml. Zdrobește cubulețele de cartofi și lasă-le la răcit.
Cerne făina într-un bol și amestec-o cu sarea și zahărul. Apoi fă o adâncitură în mijloc, sparge ouăle, adaugă gălbenușul, cartofii reci, toarnă apoi uleiul și circa 150 ml din apa în care au fiert cartofii, apoi sfărâmă și presară drojdia.
Începe să framânți ușor compoziția. În cazul în care este nevoie, mai adaugă puțină apă, dar cu grijă, deoarece cartofii vor înmuia aluatul preparat. Atunci când compoziția se leagă, transfer-o pe blatul de lucru și continuă să frămânți până când capătă consistența unui aluat mai omogen, care nu se mai lipește de mâini sau de marginea bolului.
Mută aluatul într-un bol uns cu puțin ulei, apoi lasă-l la dospit circa 45 minute, până își dublează volumul.
Presară un strat subțire de făină pe blatul de lucru și răstoarnă aluatul. Împarte bucata de aluat în două părți egale și apoi împarte din nou fiecare bucată de aluat în alte 3 bucăți. Modelează bucățile de aluat în formă rotundă, apoi acoperă-le cu folie alimentară sau un șervet de bucătărie și lasă-le la odihnă încă 10-15 minute.
Modelează bilele de aluat în fomă de batoane cu 30-35 cm lungime. Presară-le apoi cu puțină făină și împletește fiecare bucată de aluat. Se poate face o pâine mai mare cu împletitură de șase sau două pâini mai mici, cu împletitură de trei.
Așază pâinile într-o tavă cu hârtie de copt și lasă-le la dospit încă 30 minute, la temperatura camerei.
Încălzește între timp cuptorul la o temperatură de 170°C.
Bate albușul de ou și unge suprafața pâinilor. Presară apoi susan sau mac și pune pâinile la copt în cuptorul încins, timp de 45 minute, până devin aurii.
După ce s-au copt, scoate pâinile din cuptor și lasă-le la răcit pe un grătar sau un fund de lemn. Poftă bună!
Următoarea rețetă
>