Tartă cu vișine

15 VIZUALIZARI | o lună în urmă | Categorie: Desert
Tartă cu vișine
15 Persoane
TIMP DE PREGĂTIRE: 60 minute
TIMP DE COACERE: 50 minute
DISTRIBUIE

INGREDIENTE

Pentru aluat:

400 g făină albă 000
200 g unt rece (min. 80% grăsime)
4 g sare
coaja rasă de la ½ de lămâie
100-130 ml apă rece (în funcție de făină)

Pentru umplutură:

1 kg vișine
100 g zahăr
35 g amidon alimentar
1 lingură zeamă de lămâie
½ fiolă esență de migdale
50 g migdale (optional)

Pentru ungerea crustei:

1 buc ou bătut
1 praf sare

MOD DE PREPARARE

În bolul robotului de bucătărie pune făina, sarea, zahărul vanilinat, zahărul pudră și coaja rasă de lămâie și amestecă. Apoi adaugă untul rece. Mixează totul timp de 2-3 minute până ce obții o masă nisipoasă.
Adaugă apa foarte rece. Începe cu 90-100 ml și verifică apoi dacă e cazul să adaugi și restul cantității de apă. Mixează aluatul maxim 1 minut!
Învelește aluatul în folie alimentară, aplatizează-l puțin și lasă-l la frigider pentru circa 60 de minute.
Spală vișinele, îndepărtează codițele, scoate sâmburii și lasă-le la scurs pentru cel puțin 30 de minute.
Apoi pune-le într-un bol și amestecă-le cu zahărul, amidonul, zeama de lămâie și câteva picături de esență de migdale. Amestecă totul cu grijă pentru a nu zdrobi fructele, apoi lasă la frigider.
Scoate pachetul de aluat fraged de la frigider și împarte-l astfel: 500 g pentru baza tartei și 350 g pentru grilaj.
Pune făină pe masa de lucru și pe suprafața aluatului și întinde cu sucitorul până la dimensiune dorită: de circa 30 cm diametru. Foaia trebuie să fie mai mare decât forma deoarece va trebui să îmbrace și pereții ei (înălțime de circa 4 cm). Folosește hârtie de copt înainte de a așeza aluatul în tavă.
Taie excesul de aluat de pe margini. Lasă apoi forma la frigider pentru 30 de minute sau la congelator pentru 10-12 minute.
Scoate de la rece bucata de aluat rămasă și întinde-o pe masa de lucru. Pe o coală curată de hârtie de copt realizează împletitura: 4 fâșii orizontale întrețesute cu alte 4 fâșii verticale. Pune hârtia cu grilajul pe o tavă și lasă totul la congelator pentru 15 minute. Grilajul trebuie să fie foarte tare înainte de a-l pune peste tartă.
Încinge cuptorul la 200°C. Scoate vasul cu umplutura de vișine de la frigider și forma de tartă de la frigider/congelator.
Umple forma de tartă cu umplutura de vișine iar deasupra pune grilajul din aluat de la congelator. Unge cu grijă barele de aluat cu ou bătut cu puțină sare. Nu lăsa să curgă ou peste umplutura de vișine!
Introdu tava cu tarta în cuptorul preîncins (pe șina de jos) și lasă la copt timp de 15 minute la 200°C și alte 35 de minute la 180°C.
Poftă bună!