Cum să pregătești pâine de casă folosind drojdie proaspătă în 4 pași

1202 VIZUALIZĂRI

Pâinea este una dintre cele mai vechi rețete din categoria produselor alimentare. S-a dovedit că ingredientele de bază au fost folosite de acum 30.000 ani, însă pâinea așa cum o știm acum are o istorie de aproximativ 14.500 ani. Această poveste cu rădăcini adânci în istorie a fost reinventată odată cu apariția pâinii de casă.

Obiceiuri din bucătărie: pâine cu drojdie

Pâinile pe care le cumpărăm din brutăriile de cartier nu sunt suficiente pentru a simți gustul adevărat, așa că prepararea pâinii de casă a devenit un obicei preferat. Obiceiurile alimentare și alegerile în bucătărie se schimbă. Pâinea rămâne totuși una dintre cele mai bune modalități pentru a ține pasul cu acestea. Cu rețete diferite în funcție de gustul și dieta fiecăruia, arome variate datorită drojdiei uscate și a celei proaspete, pâinea și-a păstrat locul la masă de-a lungul timpului.

Creșterea interesului față de pâinea de casă ridică întrebări legate de folosirea drojdiei, ce este drojdia și cum se utilizează. În acest sens, pentru a urma o rețetă de succes, este important să cunoaștem ingredientele utilizate în fabricarea pâinii și să înțelegem etapele sale.

Ce este drojdia? Cum se utilizează drojdia proaspătă?

Înainte de a veni cu informații detaliate despre pregătirea pâinii de casă cu drojdie proaspătă, este important să analizăm răspunsurile la aceste două întrebări.

Aproximativ 50% din conținutul drojdiei este proteină. Restul valorilor nutriționale constau în diferite vitamine din grupa B și minerale precum cupru, magneziu, fier, mangan și zinc. Există trei tipuri de drojdie care pot fi folosite atât în bucătăriile de acasă, cât și în cele profesionale. Acestea sunt drojdia proaspătă (proaspătă), drojdia activă uscată și drojdia instant. Drojdia proaspătă este un tip de drojdie care este depozitată la 0-10°C și este ușor de folosit. Deși este de preferat ca drojdia proaspătă să fie adaugată direct în amestecul pentru aluat, de cele mai multe ori acesta este dizolvată în apă sau lapte și mai apoi adăugată.

4 pași pentru pregătirea pâinii de casă cu drojdie proaspătă

Trebuie menționat că există câteva aspecte cărora trebuie să le acordăm atenție în procesul de realizare a pâinii de casă.

1. Pregătirea

Când pregătim aluatul pentru pâine, este important ca ingredientele să fie la temperatura camerei. Se recomandă să le scoatem din frigider și să le lăsam pe masă cu ceva timp înainte să le adăugăm în aluat. În loc să punem ingredientele după ochi, ar trebui să acordăm atenție măsurătorilor precum căni și linguri, astfel încât să obținem rezultate mai bune.

Specialiștii recomandă utilizarea făinii prin cernerea acesteia în timpul procesului de pregătire a ingredientelor. În acest fel vom avea un aluat mult mai omogen, fără impurități. Se pun intr-un vas: ulei, zahăr, lapte și sare și se amestecă. După ce lichidul a fost amestecat bine se adaugă ouăle. În final, se adaugă făina și drojdia și se începe frământarea. Pentru cei care doresc o dospire mai rapidă, drojdia poate fi dizolvată cu apă sau cu lapte.

2. Frământarea

Timpul de frământare depinde de cantitatea de aluat, de tipul de drojdie folosită și de forma de frământare. După ce se obține o cocă netedă, aceasta trebuie pusă într-un vas mare, având în vedere că va crește până își va dubla volumul. Vasul se acoperă cu un prosop umed pentru ca aluatul să stea la cald. Se recomandă să fie depozitat lângă o sursă de căldură sau în cuptor la 30°C în timpul iernii, iar pe timpul verii temperatura camerei este potrivită. Procesul de fermentare are două etape și continuă chiar și atunci când aluatul intră în cuptor. La o anumită temperatură, drojdia își menține vitalitatea, astfel că procesul de fermentație continuă și în cuptor.

3. Modelarea

După prima fermentare, aluatul trebuie să fie refrământat iar și aranjat. Datorită acestui proces, gazele de dioxid de carbon formate în timpul fermentației dispar, iar aluatul are din nou o structură omogenă. Acesta trebuie să fie modelat după ce a doua frământare este finalizată, mai ales pentru cei care vor să pregătească mai mult de o pâine sau să facă pâine de dimensiuni mai mici. După ce aluatul este tăiat în bucăți, acesta este lăsat să se odihnească timp de 10-15 minute în timpul procesului de fermentare. Acest pas este important atunci când pregătim pâine de casă cu drojdie proaspătă, deoarece aluatul odihnit este mai maleabil. În final, aluatul este modelat și ornat. În acest proces, aluatul își recapătă volumul pierdut anterior.

4.Coacerea

Când coacem acasă, dimensiunea pâinii și setarea temperaturii cuptorului influențează direct procesul de coacere. Deși este potrivit să coacem pâinea de dimensiuni mari la temperaturi scăzute pentru o perioadă mare de timp, contrariul este valabil pentru pâinea de dimensiuni mici. Temperaturile de aproximativ 200°C sunt de preferat pentru pâinile franțuzești. În vederea obținerii unor produse cu coajă lucioasă netedă și crocantă, suprafața produselor trebuie stropită cu apă înainte de coacere.