Nimeni nu spune „nu” produselor de patiserie proaspăt scoase din cuptor. Poți încerca diferite metode pentru a face produse de patiserie fragede și savuroase. Cu toate că fiecare rețetă vine cu propriile sfaturi, poți obține rezultate mult mai bune dacă aplici anumite tehnici când pregătești un aluat cu drojdie. Fragede și pufoase, tot ce ai nevoie pentru a pregăti produse de patiserie delicioase este să urmezi pașii potriviți.
Un sfat diferit în fiecare etapă
Când pregătești produse de patiserie dulci, trebuie să urmezi anumiți pași. Pregătirea ingredientelor, frământarea aluatului, fermentarea și coacerea sunt punctele comune ale tuturor rețetelor de patiserie. Când acorzi atenție la ceea ce trebuie în fiecare etapă, poți face cele mai frumoase gogoși.
Pregătește ingredientele
Trebuie să fii atent la trei lucruri atunci când pregătești ingredientele pentru patiserie. În primul rând, asigură-te că toate ingredientele sunt proaspete. Înainte de a începe să frămânți aluatul, scoate ingredientele din frigider și lasă-le să ajungă la temperatura camerei. Folosirea ingredientelor în acest mod îți permite să adaptezi consistența aluatului. Dacă adaugi ingredientele imediat ce le-ai scos din frigider, nu vei putea păstra consistența acestuia din cauză că ingredientele se vor înmuia sau vei obține un aluat tare pentru că vei pune multă făină. Asigură-te că ingredientele lichide pe care le adaugi sunt, de asemenea, calde. Acest lucru sporește succesul procesului de fermentație. Prin urmare, dacă adaugi apă și lapte cald printre celelate ingrediente, produsele tale de patiserie vor fi mai fragede și mai frumoase.
Frământă aluatul în cel mai bun mod
Cel de-al doilea pas căruia trebuie să îi acorzi atenție este frământarea aluatului. Când frămânți aluatul, asigură-te că ingredientele uscate și cele lichide sunt egale. Dacă nu pui suficientă făină de la început, aluatul se lipește de mâini și procesul de frământare va dura mult. Dacă folosești ingredientele lichide sau praf în cantități potrivite, vei pregăti aluatul mai ușor și într-un timp mai scurt. Prelungirea timpului afectează și fermentarea aluatului. Când îl frămânți, rulează-l.
Mai întâi, aplatizează aluatul, apoi pliază-l, întoarce-l și dă-i forma unei mingi. Continuă astfel până când devine omogen și frământă până când devine neted și bine întins. După ce ai frământat aluatul aproximativ 10 minute, verifică-l. Apasă-l ușor cu degetul și, dacă revine la forma inițială, poți încheia frământarea.
Pentru a obține patiserie fragedă, trebuie să frămânți aluatul de două ori. După ce primul proces de fermentare a aluatului s-a terminat, frământă-l pentru a doua oară. Această metodă elimină bulele de aer din timpul fermentației și îl face mai ușor de modelat.
Reguli de folosire a drojdiilor
Dacă nu știi cum să folosești drojdia de care ai nevoie pentru prepararea produselor de patiserie, poți face o greșeală. Când folosești drojdie instant, este suficient să o amesteci doar cu ingredientele uscate. Când folosești drojdie uscată, trebuie să o dizolvi în apă sau lapte și să adaugi o linguriță de zahăr. Dacă folosești drojdie proaspătă, asigură-te că aceasta este cu adevărat proaspătă. În acest sens, o poți folosi după ce o dizolvi în lapte și aștepți să crească. Dacă folosești corect drojdia, vei obține produse de patiserie moi, care respectă procesul de fermentație.
- Poți folosi drojdia instant adăugând-o direct în făină.
- Drojdia uscată se dizolvă în apă sau lapte călduț timp de 10 minute pentru a fi siguri că va crește. Dacă vrei, poți reduce perioada de așteptare adăugând o linguriță de zahăr.
- Dacă folosești drojdie proaspătă, verifică data de expirare. Poți adăuga drojdia în făină cu mâna sau o poți dizolva cu apă sau lapte.
Acordă atenție procesului de fermentație
Unul dintre cele mai importante sfaturi pentru obținerea unor foietaje fragede se referă la fermentarea aluatului. Cu cât acorzi mai multă atenție acestui proces, cu atât rezultatul va fi mai bun. Când lași aluatul să crească, acoperă vasul cu un prosop umed. Acest lucru împiedică aluatul să se lipească de prosop atunci când crește și îl menține cald.
Frământarea aluatului și păstrarea acestuia într-un mediu cald sunt aspecte care vor contribui la obținerea celor mai bune rezultate. Evită să pui aluatul direct lângă o sursă de căldură precum cuptorul. Acest lucru poate grăbi procesul de dospire, iar aluatul se va usca. Poți avea foietaje fragede și dacă procesul de fermentație este unul natural. Cel inițial durează aproximativ 45 de minute. Poți ajusta timpul verificând dacă aluatul a crescut suficient.
Când pregătești produse de patiserie, poți obține rezultate mai eficiente dacă lași aluatul să fermenteze de două ori. Frământă, lasă-l să crească, frământă din nou, modelează-l și lasă-l din nou să crească. Dacă întregul proces se desfășoară în această ordine, vei vedea că aceste trucuri îți vor aduce cele mai frumoase foietaje. După ce primul proces de fermentare s-a terminat, frământă aluatul și lasă-l din nou la crescut, fără a adăuga alte ingrediente precum gălbenuș, susan sau semințe negre. 10-15 minute sunt suficiente pentru cel de-al doilea proces de creștere. Pune produsele într-o tavă pentru ca acestea să aibă spațiu. Dacă există o anumită distanță între ele, aluaturile se vor umfla ușor.
Ai grijă atunci când pregătești umplutura
Când pregătești umplutura pentru produsele de patiserie, asigură-te că aceasta nu este prea uleioasă sau apoasă. Dacă există ingrediente precum roșiile, scurge mereu lichidul care se strânge. Aluatul se va strica în cazul în care umplutura este apoasă, iar cel de-al doilea proces de fermentație nu va avea succes. Atunci când faci foietaje, pregătește compoziția dinainte, astfel încât să obții rezultate mai bune. Dacă aceasta este fierbinte, va distruge aluatul și îl va subția. Prin urmare, acesta nu va mai crește, iar rezultatul va fi unul nedorit.
Rumenirea aluatului
Dacă vrei ca aluatul să aibă o culoare aurie, poți adăuga unt topit sau gălbenuș de ou după ce a fermentat. Ulterior, poți decora foietajele cu diferite ingrediente precum susan, semințe negre, mac sau semințe de in. Dacă nu vrei ca acestea să se ardă, ci doar să fie fragede, le poți unge cu lapte folosind o pensulă, cu condiția să nu fie foarte mult. Totuși, ai grijă cum și cât lapte pui.
Atenție la rețetele de patiserie
Trebuie să ai grijă la echipamentele pe care le folosești pentru prepararea rețetei. Acestea au un rol important în pregătirea tuturor compozițiilor pentru că îți pot aduce rezultate reușite. Separă ingredientele uscate de cele lichide. Pentru măsurarea lor, folosește mereu cupe de măsurare.
Ai grijă atunci când pregătești ingredientele și respectă mereu cantitățile din rețetă. Utilizarea măsurătorilor de tipul grame și mililitri te va ajuta să obții rezultate mai bune. Dacă trebuie să respecți o anumită temperatură, asigură-te că ai un termometru.
Utilizarea acestuia pentru menținerea apei sau a laptelui la o anumită temperatură este importantă pentru consistența aluatului. Când pregătești foietaje, preîncălzirea cuptorului va influența aspectul acestora. În cazul în care cuptorul este rece, aluaturile își pot pierde consistența și se pot întări. De aceea, setează întotdeauna temperatura acestuia. Dacă acorzi atenție acestor detalii, vei obține cele mai bune rezultate de fiecare dată.