COLAC TRADIȚIONAL

23 VIZUALIZARI | 6 luni în urmă | Categorie: Aluaturi
COLAC TRADIȚIONAL
DISTRIBUIE

INGREDIENTE

Pentru aluat:

1 kg făină albă de grâu 000
20 g sare
30 g zahăr
3 - ouă
40 g ulei/unt
450 ml apă / lapte
*cantitatea de apă/lapte poate varia în funcție de capacitatea de hidratare a făinii

MOD DE PREPARARE

Pregătirea aluatului: cerne făina într-un bol și amestec-o cu sarea, zahărul și drojdia instant apoi toarnă laptele călduț și ouăle aduse în prealabil la temperatura camerei și începe să frămânți. Adaugă uleiul și frământă aluatul până când acesta devine elastic, neted și lucios și nu se mai lipește de mâini, apoi modelează-l în formă rotundă.
Transferă aluatul într-un bol uns în prealabil cu ulei.
Acoperă bolul cu un prosop și lasă aluatul la crescut, la loc cald, până când acesta își dublează volumul.
Taie aluatul în șase bucăți egale și modelează-le în formă de bilă. Lasă-le la odihnă pentru încă 10 minute și modelează-le sub formă unor batoane lungi. Unește toate batoanele la un capăt și împletește-le în șase. Unește capetele formând un cerc și bagă-le sub colac, pune-l într-o tavă pe hârtie de copt și lasă-l la crescut încă 15-20 minute.
Unge-l apoi cu un melanj de ou proaspăt și da-l la cuptor.
Coace colacul la o temperatură de 180˚C, timp de 35-40 minute, până se rumenește frumos.
Poftă bună!
Următoarea rețetă
>