COZONAC POVITICA CU NUCĂ

197 VIZUALIZARI | 7 luni în urmă | Categorie: Aluaturi Desert
COZONAC POVITICA CU NUCĂ
10 Persoane
TIMP DE PREGĂTIRE: 180 minute
TIMP DE COACERE: 60 minute
DISTRIBUIE

INGREDIENTE

Pentru aluat:

150 ml lapte
2 linguri zahăr
300 g făină albă de grâu 000
1 linguriță sare
gălbenuș de ou
1 linguriță esență de vanilie
30 g unt la temperatura camerei

Pentru umplutură:

50 ml lapte
70 g unt la temperatura camerei
1 buc gălbenuș de ou
300 g nucă măcinată
150 g zahăr pudră
2 linguri cacao Pakmaya
1 linguriță scorțișoară
2 linguri rom

Pentru decor:

1 buc albuș de ou
1 lingură zahăr tos

MOD DE PREPARARE

Pregătește aluatul : presară o linguriță de zahăr în 50 ml lapte călduț și sfărâma drojdia deasupra. Omogenizează compoziția și las-o deoparte 10 minute.
Cerne făina într-un bol, adaugă sarea și restul cantității de zahăr. În mijloc, adaugă gălbenușul de ou, esență de vanilie, restul cantității de lapte și amestecul cu drojdie. Frământă până când aluatul devine ca o bilă, adaugă apoi untul și continuă framantarea până când obții un aluat moale, dar nelipicios. Lasă aluatul la dospit timp de 1 ora – 1 ora și jumătate, la temperatura camerei.
Pregătește umplutura : încălzește laptele, adaugă untul și amestecă, apoi adaugă gălbenușul de ou și amestecă compoziția până la omogenizare. În alt bol, mixează nuca, zahărul, pudra de cacao și scorțișoara. Toarnă apoi amestecul de lapte cu unt și omogenizează bine. Vei obține o cremă care se unge ușor. Dacă crema este prea densă, mai poți adaugă puțin lapte.
Presară un strat subțire de făină pe blatul de lucru ,așază în mijloc aluatul și întinde-l cu un sucitor până devine subțire. Când aluatul se întinde déjà greu, se introduc mâinile sub acesta și se continuă întinderea cu dosul palmelor, până se obține un aluat pătrat cu latura de 75 cm.
Se întinde uniform umplutura pe aluat cu o spatula sau cu un cuțit, se rulează aluatul pornind din ambele capete, așa cum se rulează un ștrudel.
Pregătește o formă de copt cu dimensiunea 28x12 cm și adâncime 10 cm, unge-o cu unt și așază aluatul prin pliere de 3 ori, în formă de S.
Acoperă tava cu folie alimentară și lasă aluatul la dospit 30 minute, la temperatura camerei.
Încălzește cuptorul la o temperatură de 180°C.
Unge aluatul dospit cu albușul bătut și presară zahărul tos, apoi pune-l la copt.
După 15 minute, se reduce temperatura din cuptor la 150°C și se lasă cozonacul la copt încă 45 minute.
Scoate cozonacul pe un grătar și lasă-l să se răcească timp de 20 minute înainte de servire.
Poftă bună!
Următoarea rețetă
>